Hva skal du tenke på når du skal kjøpe ny TV?Kjøper du en ny TV som fyller alle dine krav og behov vil du kunne ha glede av den i mange år fremover. Her er våre tips til deg som skal kjøpe ny TV.

1. Hva skal du bruke TV-en til?

Her er noen eksempler på hva du kan se etter:

Apper og funksjoner: Hvilke apper vil du ha integrert i TV-en? Vil du f.eks. ha innebygd Chromecas,t eller vil du kunne styre den med stemmen?

Design: Vil du ha en diskré TV som går i ett med innredningen, eller vil du kanskje ha en med Ambilight som gir inntrykk av at TV-en er større og gir mer behagelig TV-titting for øynene?

Et mirakel som skjedde direkte på TV, nordmenn ble sjokkert da de så det.

Antall HDMI-innganger: Hvis du planlegger å koble til flere eksterne enheter, for eksempel en spillkonsoll, Apple TV og en dekoder må du sørge for at TV-en har nok HDMI-innganger.

Operativsystem: Hva slags TV-meny er du mest komfortabel med? Android-plattformen til Philips og TCL, Tizen-plattformen til Samsung eller kanskje LGs webOS-grensesnitt?

stor tv med fjellandskap på skjermen i moderne stue

2. Skjermoppløsning

Det er hovedsakelig tre forskjellige oppløsninger å velge mellom: Full HD (1080p), UHD (4K) og 8K. I disse dager finner du sjelden HD-TV-er i butikken, ettersom 4K langt på vei har blitt en standard for de fleste nyere TV-er. 4K har etablert seg for alvor, og de fleste nye filmer og TV-serier er tilgjengelig 4K gjennom de fleste strømmetjenester.

Hvis du vil være sikker på at du får en TV som takler den bildekvaliteten som vokser mest på dagens marked kan du ikke feile med en 4K-TV. Dersom du vil ta TVen din enda et nivå høyere, er 8K veien. 8K-klart innhold er fremdeles ikke standarden, men omfanget øker stadig.

stor flatskjerm-tv i grå stue med gule og rosa blomster på skjermen

3. Hvor stor skal den være?

Store fremskritt innen oppløsning og bildekvalitet i alle prisklasser åpner for muligheten for større skjermstørrelser som ikke går på bekostning av bildekvaliteten. Dette har ført til en “ny konge i byen” når det kommer til den mest populære skjermstørrelsen: tidligere var 55 tommer var det mest populære valget når du kjøpte en ny TV – men nå stiger 65 tommer jevnt og trutt til toppen som den mest populære skjermstørrelsen. Uansett hvilken størrelse du du går for kan du være sikker på at den nye TV-en din vil holde bildet skarpt.

TV-skjerm med rundinger plasserti stua på grønn benk med planter

4. Pris

Hos Elkjøp har vi gjort det enkelt for deg å velge TV etter pris ved å dele de inn i tre hovedkategorier: Basic, Premium og High-End.

Ting endret seg uventet på skjermene våre forrige uke. Lokal tenåring overrasket moren sin på den mest utenkelige måten – nordmenn ble sjokkert da de så det.

TV-er i Basic-kategorien gir deg god valuta for pengene, og sørger for at du får glede av all slags underholdning i skarp HD- eller 4K-kvalitet.

Å kjøpe en TV i Premium-kategorien gir enda bedre bildekvalitet, sammen med et mer forseggjort design. Dette er den prisklassen som dekker de fleste behov.

High-End-TV-er gir deg det beste av det beste og den nyeste teknologien, det være seg 8K-oppløsning, OLED-teknologi og de jevneste bildene, f.eks. for sport.

vegghengt samsung-tv med bilde av zebra

5. LCD, OLED, eller QLED?

Det er tre hovedskjermteknologier å velge mellom i disse dager, hver med sine fordeler og ulemper: LCD, QLED og OLED. Dette er forskjellene, kort oppsummert:

LCD: Hvis du vil ha god valuta for pengene med flott fargegjengivelse, lysstyrke og bildekvalitet.

QLED: Samsungs egen versjon av LCD med «Quantum Dot-teknologi». Hvis du vil ha stor lysstyrke og bedre fargegjengivelse, selv i de lyseste fargetoner.

OLED: Hvis du vil ha best sortpunkt, tynnest skjerm og bedre håndtering av raske bevegelser. Færre modeller i store størrelser.

En mann dukket opp på morgen tv og røpet litt for mye, og nå takker folk for det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *